FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Gesteggel over looneis FNV

20 september 2016

Vakbond FNV verlaagt zijn algemene looneis voor het cao-seizoen 2017 naar 2,5 procent. Afgelopen periode hield de bond nog vast aan een eis van 3 procent. Maar MKB-Nederland en VNO-NCW vinden één algemene looneis onzin.

FNV wil dat werkgevers de loonruimte die er is meer gaan inzetten voor het omzetten van flexibel werk in vaste banen. Het opschroeven van de lonen met dat percentage zou volgens Mariëtte Patijn, de coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van FNV een flinke koopkrachtverbetering betekenen. In sectoren waar veel winst wordt gemaakt, streeft FNV in het nieuwe seizoen overigens nog wel naar meer loonsverhoging dan de algemene looneis.

Eén algemene looneis is echt iets van vroeger, reageren MKB-Nederland en VNO-NCW. De dynamiek in en tussen sectoren is vandaag de dag te verschillend. Veel sectoren en vooral ook veel mkb’ers hebben nog niet genoeg financiële ruimte, benadrukken de werkgeversorganisaties. Voor elke euro netto loonsverhoging moeten werkgevers bovendien drie euro bruto betalen. Dat verschil tussen het bruto- en nettoloon, de wig, is de laatste jaren enorm toegenomen. Als de overheid de koopkracht van werkende Nederlanders wil verbeteren, dan kan dat eenvoudig door dat verschil eens aan te pakken, stellen de werkgeversorganisaties.