FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Goedkoop hypotheekadvies van bank pakt vaak duur uit

25 juni 2013

Consumenten die bij een bank een hypotheek afsluiten, zijn in de regel meer geld kwijt dan bij een zelfstandig adviseur of een hypotheekwinkel. Hoewel de advieskosten bij een bank doorgaans lager zijn, zijn de hypotheekkosten in de jaren daarna hoger.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van hypotheekketen De Hypotheker. In het bericht over het onderzoek worden rekenvoorbeelden gegeven waaruit opgemaakt kan worden dat de maandlasten bij een bank opgeteld over de looptijd van de hypotheek tienduizenden euro’s hoger kunnen zijn.
Wat in ieder geval aangetoond is, is dat het kortzichtig is om bij de keuze voor een hypotheek alleen maar af te gaan op de hoogte van de advieskosten. Banken berekenen doorgaans een lager bedrag voor het advies, maar maken dan voor de consument ook geen vergelijking tussen de beschikbare hypotheken. De bank adviseert alleen de eigen producten. Een onafhankelijk hypotheekadviseur berekent misschien een iets hoger adviestarief, maar vergelijkt het aanbod uit de hele markt en is veel vrijer in zijn advies. Daardoor kan de geadviseerde hypotheek aanzienlijk voordeliger uitpakken. Het voordeel kan oplopen tot een veelvoud van het verschil in advieskosten. Het is dus belangrijk dat u bij de selectie van een hypotheekadviseur verder kijkt dan alleen naar wie de laagste tarieven berekent.