FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Griffierechten kleine vorderingen omlaag

30 juli 2019

Voor kleinere bedrijven wordt het rendabeler om met hun onbetaalde rekeningen naar de rechter te stappen. Door meer categorieën in het griffierechtenstelsel te introduceren kunnen de kosten omlaag.

Nu nog betalen ondernemers voor een vordering van net boven de 500 euro, 486 euro aan griffierechten. Uit een wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) dat de griffierechten voor civiele zaken met vorderingen tussen 500 en 5.000 euro omlaag gaan. Hierdoor komt volgens de minister de hoogte van het griffierecht beter in verhouding te staan tot de hoogte van de vordering. In eerdergenoemd voorbeeld wordt het griffierecht straks bijvoorbeeld 306 euro en 204 euro als de ondernemer geen rechtspersoon is.

Ook wil Dekker particulieren tegemoetkomen die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld in de proceskosten. Doorgaans moeten zij dan het hogere griffierecht vergoeden dat het bedrijf (de rechtspersoon) heeft moeten betalen. Dit klemt vooral bij relatief lage geldvorderingen. Daarom brengt Dekker de griffierechten voor rechtspersonen en natuurlijke personen voor vorderingen tot 5.000 euro dichter bij elkaar.