FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Groot verschil in prijzen bouwvergunningen

15 september 2016

De verschillen in prijzen voor bouwvergunningen die gemeenten hanteren, zijn “groot en onverklaarbaar”. Dit stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van onderzoek dat de organisatie heeft laten uitvoeren door Bouwkostenbureau IGG Bouweconomie.

Een kleine verbouwing kost bijvoorbeeld in de gemeente Leiden 38 euro, terwijl voor een vergunning voor een vergelijkbare verbouwing in Son en Breugel 869 euro neergeteld moet worden. Een bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning kost in Tytsjerksteradiel, Venlo en Ameland minder dan 2.000 euro. In Sittard-Geleen, Son en Breugel en Zeist kost de vergunning echter meer dan 6.000 euro. Eindhoven is met 7.740 euro het duurst. Een kleine bouwvergunning is landelijk gezien dit jaar gemiddeld 1,2 procent duurder geworden, terwijl de prijs voor een vergunning voor een nieuwbouwwoning 1,5 procent is gestegen.

Volgens de VEH zijn de verschillen te verklaren doordat gemeenten eigen rekenmethoden hanteren. Ook wordt er geschoven met de kosten binnen de gemeentelijke legesverordening.