FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Grote toename van het aantal gestolen e-bikes

12 maart 2020

Het aantal gestolen elektrische fietsen is vorig jaar spectaculair gestegen. Grootste verzekeraar ANWB meldt een toename van bijna 40 procent over 2019.
De ANWB registreerde vorig jaar ruim 3800 gestolen e-bikes. Dat is 38 procent meer dan in 2018. Het totale schadebedrag is met nog meer gestegen (47 procent) omdat de elektrische fietsen steeds duurder worden. De ANWB, die meer dan honderdduizend fietsen verzekert, wijt de toename aan de doorbraak van de e-bike naar het grote publiek. Vorig jaar werden liefst 420.000 e-fietsen gekocht, ze maken inmiddels ruim 40 procent van de totale verkoop uit. Inmiddels rijden niet alleen recreanten elektrisch, maar ook scholieren en forensen. Het gevolg is dat e-bikes vaker onbeheerd op openbare plekken worden gestald. Vooral winkelcentra, treinstations en uitgaansgebieden zijn ware diefstalhotspots, aldus de ANWB.
Verzekeraar Allianz ziet ook een verschil in het soort dieven: “Waar gewone fietsen vooral door gelegenheidsdieven worden gestolen, zijn e-bikes het terrein van georganiseerde groepen criminelen, die in diverse delen van het land opduiken.” De meeste e-bikes ging direct de grens over.