FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Helft Nederlanders wil uitbreiding basispakket

23 april 2014

Bijna de helft van de Nederlanders wil tandarts of fysiotherapie terug in het basispakket van de zorgverzekering, 18 procent vindt dat het basispakket klein en betaalbaar moet blijven. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder 1709 respondenten.

De meeste Nederlanders moeten voor een tandartsvergoeding een aanvullende verzekering afsluiten. Het merendeel ziet mondzorg het liefst weer terugkomen in het basispakket, al zal dat wel betekenen dat de nominale zorgpremie omhoog zal gaan voor iedereen om deze kosten te kunnen dekken. Een derde van de ondervraagden zegt tandarts en fysiotherapeut nu expres te mijden door te hoge kosten.

Tandartsbehandelingen voor Nederlanders onder 18 jaar worden wel vergoed vanuit de basisverzekering. Deze groep heeft bovendien recht op vergoeding voor de eerste negen behandelingen bij de fysiotherapeut en bij een ongewenst resultaat eventueel meer (maximaal negen extra). Voor volwassenen (vanaf 18 jaar) vergoeden zorgverzekeraars wel chirurgische tandzorg uit het basispakket, zoals het laten weghalen van de verstandskiezen in het ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor een uitneembaar kunstgebit. In beide gevallen is wel eerst het eigen risico van toepassing (in 2014 minimaal 360 euro). Recht hebt op fysiotherapie vanuit het basispakket is er voor wie lijdt aan een chronische aandoening die op de chronische lijst staat. In dat geval ontvangt degene vanaf de 21ste behandeling een vergoeding van de zorgverzekeraar.