FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Herstel Nederlandse woningmarkt houdt aan

15 juli 2014

In het tweede kwartaal van 2014 hebben NVM-makelaars 29.216 woningen verkocht, een stijging van 41 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de nieuwste (voorlopige) kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In de totale markt werden er het afgelopen kwartaal naar schatting 39.000 huizen verkocht, het hoogste aantal verkopen sinds het begin van de crisis in het najaar van 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 werden 20,1 procent meer woningen verkocht. NVM-voorzitter Hukker: “We zijn blij dat de markt weer in de lift zit, maar we moeten ons ook niet blind staren op deze cijfers. Veel consumenten hebben de aankoop van hun woning lange tijd uitgesteld, waardoor er nu een soort prop van de markt schiet. Er is sprake van een inhaalvraag die wordt versterkt door nieuwe beleidsmaatregelen als de starterslening en het versoepelde schenkingsrecht. Ook het strengere huurbeleid met hogere huurprijzen en de lage hypotheekrente geven de woningmarkt tijdelijk een extra duwtje in de rug. De vraag wordt echter weer geremd door het afbouwen van de NHG, het verder inperken van de leencapaciteit, de restschuldproblematiek en het feit dat we nog geen passende oplossing hebben gevonden voor verantwoord financieren bij een structureel andere arbeidsmarkt.

Ook de prijzen laten een opgaande lijn zien. De verkoopprijzen namen in het tweede kwartaal van 2014 toe met 1,7 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. Het is het derde kwartaal op rij dat de prijzen zijn gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op 215.000 euro. Ten opzichte van dezelfde periode in 2013 zijn de gemiddelde prijzen met 3,5 procent gestegen. Appartementen werden zelfs 5,7 procent duurder, maar vrijstaande woningen daalden nog in prijs met -0,4 procent.