FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Hogere griffierechten belemmeren gang naar de rechter

15 april 2014

Burgers en bedrijven zullen aanmerkelijk minder snel naar de rechter stappen als het aanspannen van een rechtszaak duurder wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak.

Het onderzoek toont aan dat een verdubbeling van de griffierechten leidt tot een daling van het aantal rechtszaken met 40 procent. Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure. In 2013 zijn er 26 procent minder civiele zaken aangespannen dan in 2010. Volgens het onderzoek komt dit vooral door een flinke verhoging van het griffierecht in 2010 en 2011, voor zaken met een financieel belang tussen de 500 en 2500 euro. Alleen zaken met een financieel belang tussen de 5000 en 25.000 euro liet een stijging in aantal zien, onder meer doordat bij deze categorie de verplichte bijstand van een advocaat is vervallen. Het griffierecht daalde voor deze groep zaken.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft eerder aangegeven open te staan voor een systeem van flexibele griffierechten. De hoogte ervan zou helemaal af kunnen hangen van de aard van een zaak en de hoogte van het financieel belang waardoor toegang tot de rechter voor kleine ondernemers gewaarborgd kan blijven. Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat de hoogte van de griffierechten bepaalt.