FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Hogere huur vrije sector

7 oktober 2013

De huurprijzen van woningen in vrije sector zijn in het derde kwartaal met 1,5 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral doordat er minder vrije sectorwoningen te huur zijn.

Dat stelt huurwoningwebsite Pararius.nl na eigen onderzoek. Woningzoekers huurden in het afgelopen kwartaal in totaal via de site ruim 17.500 huizen, terwijl er maar krap 13.700 nieuwe huizen bij kwamen. Gemiddeld betaalt een huurder nu maandelijks 12,62 euro per vierkante meter. De gemiddelde huurprijs kwam in totaal uit op 1.297 euro per maand.

Slechts 5 procent van de Nederlandse huizen is een vrije sectorwoning. Volgens algemeen directeur Jasper de Groot van Pararius.nl stijgen de huurprijzen door het kleine aanbod direct als het aantal huurwoningen stagneert. Daarom zou het volgens hem goed zijn als er meer vrije sectorwoningen bij komen. “Er is een groot tekort aan huurwoningen in het luxere vrije sectorsegment zonder wachtlijsten. Als het aanbod in de vrije sector groeit, zal de huurmarkt dynamischer worden, omdat het verschil met de sociale sector kleiner wordt.”