FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Huis met zonnepanelen beter verkoopbaar

25 juli 2013

Huizenkopers kiezen eerder voor een woning met zonnepanelen en zijn ook bereid daar extra voor te betalen. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van Thomas Wissink een masterstudent bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De masterstudent in kwestie vroeg 227 kopers in en rond Eindhoven of ze de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak van een koophuis waarderen. De ondervraagden gaven aan eerder voor zo’n huis te zullen kiezen. 78 Procent bleek ook bereid om extra te betalen voor een koopwoning mét een zonnepaneelsysteem.

Uitgaande van een systeem dat zeshonderd euro energiekosten per jaar bespaart, zouden kopers bereid zijn om gemiddeld zevenduizend euro extra te betalen voor de panelen op een huis. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van zo’n systeem.

Volgens Wissink zijn de resultaten van zijn afstudeeronderzoek interessant “voor woningbezitters die in zonnepanelen willen investeren, maar die niet zeker zijn of zij gaan verhuizen voor de investering is terugverdiend”. Wissink: ”Zonnepanelen hebben zelfs zo’n positieve invloed op de keuze van de woning, dat een systeem een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan.”