FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Huiseigenaar goedkoper uit dan met sociale huurwoning

21 oktober 2013

Nieuwe huurders in een sociale huurwoning in de Randstad zijn gemiddeld duurder uit dan huizenkopers. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een eigen onderzoek.

De krant onderzocht de woonlasten van verschillende woningtypen per vierkante meter in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond. Het gaat dan om mensen met een inkomen boven de 21.000 euro per jaar, deze groep krijgt geen huurtoeslag. In de regio Rotterdam zouden nieuwe huurders zonder huurtoeslag maandelijks per vierkante meter ruim eenderde meer betalen dan kopers. Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen per vierkante meter goedkoper dan koopwoningen. Amsterdamse eengezinswoningen zijn wel goedkoper om te kopen dan om te huren.

Huurders van vrije sectorwoningen zijn het duurst uit. Zij betalen in alle onderzochte regio’s ongeveer twee keer zo veel als kopers van vergelijkbare huizen. “Het heersende beeld dat wonen in een sociale huurwoning goedkoop is en kopen duur, klopt niet meer”, bevestigt de Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. Door dalende huizenprijzen en een historisch lage rente, is het kopen van een huis de afgelopen jaren goedkoper geworden. Maar de huren zijn in diezelfde periode met gemiddeld 15 procent gestegen.