FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Huizenverkoop stijgt fors

2 september 2013

Het aantal huizenverkopen in augustus is spectaculair hoger dan een jaar geleden. Er werden 50% meer huizen verkocht en ook vroegen consumenten veel vaker om bezichtigingen en hypotheekadviezen.
Makelaarsorganisatie Makelaarsland ziet dat ‘de bodem nu echt is bereikt’ omdat ‘augustus al de vierde sterke maand op rij was.’ Uit cijfers van de makelaar blijkt dat het in augustus ging om 11.500 verkochte huizen en 130.000 aanvragen voor een bezichtiging. Volgens directeur Jeroen Stoop van de makelaar zijn er meerdere factoren die de verkopen in augustus aanjoegen. “We merken dat klanten verwachten dat de economie herstelt en de hypotheekrente daardoor zal stijgen, evenals de huizenprijzen. Ze zien de huidige periode daarom als strategisch moment om een huis te kopen.” Overigens was vorig jaar augustus een erg zwakke maand.
Ook de NVM is positief gestemd. “De betaalbaarheid van koopwoningen is enorm toegenomen. Als je in 2009 880 euro kwijt was aan nettomaandlasten voor een tussenwoning, is dat nu 695 euro. Tegelijkertijd stijgen deze lasten juist bij huurwoningen. Daarnaast is de hypotheekrente momenteel extreem laag.”