FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Hypotheek voor flexwerkers blijft goed mogelijk

23 januari 2014

De bestaande hypotheeknormen bieden voldoende ruimte voor hypotheekverstrekking aan flexwerkers en zzp’ers. Dit schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren ontstond de indruk dat banken de hypotheekaanvraag van flexwerkers en zzp’ers vaak afwijzen, ondanks de mogelijkheden die de AFM hiervoor biedt. Onder meer de koepel van uitzendorganisaties ABU en zelfstandigenvakbond FNV ZZP hebben hierover hun zorgen geuit. Maar volgens de AFM en de NVB hoeven de regels rondom de hypotheekverstrekking niet te worden aangepast. Ondanks de strenge verstrekkingsnormen zou voldoende maatwerk voor potentiële huizenkopers zonder vast arbeidscontract mogelijk zijn.

‘Veel banken moeten nog behoorlijk wennen aan het groeiend aantal flexwerkers en zzp’ers’, zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. ‘Zij verstrekken het liefst hypotheken aan kopers met een vast contract. Maar met zo’n houding sta je wel met je rug naar de toekomst. Banken moeten bij de hypotheekverstrekking meer rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager en diens vooruitzichten op de arbeidsmarkt.’