FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Hypotheekschuld opnieuw omlaag

25 juni 2014

De schuld van huishoudens nam in het eerste kwartaal van dit jaar af met 2,4 miljard euro. Driekwart van die schuld komt voor rekening van de hypotheekschuld. De woninghypotheekschuld van huishoudens daalde voor het zesde kwartaal op, aldus het CBS.

Het CBS voert een aantal verklaringen aan voor de continu dalende hypotheekschuld. Zo is de rente op spaarrekeningen laag, wat mensen stimuleert om hun spaargeld in te zetten voor aflossingen. Daarnaast mogen mensen sinds 1 oktober 2013 belastingvrij 100.000 euro schenken als dit geld wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen, een nieuwe woning aan te schaffen of de woning te verbouwen. Ook heeft het kabinet per 1 januari 2013 de hypotheekrenteaftrek aangepast. Mensen die hypotheken afgesloten hebben na die datum kunnen alleen hypotheekrente aftrekken als ze daadwerkelijk aflossen. De schulden van huishoudens die niet van een hypotheek afkomstig zijn daalden in het eerste kwartaal van 2014 met 0,6 miljard euro. Dan gaat het bijvoorbeeld om consumptief krediet.
De schuld van Nederlandse huishoudens is nog wel steeds hoog in vergelijking met die in de meeste andere landen in de Europese Unie. Dat komt onder andere doordat Nederlandse huishoudens in het verleden veel spaar- en beleggingshypotheken hebben afgesloten. In andere Europese landen komen spaar- en beleggingshypotheken niet voor.