FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

IJsland wil Icesave-spaarders niet betalen

28 maart 2014

De Centrale Bank van IJsland wil spaarders van het omgevallen Icesave hun spaargeld niet terug betalen. Dit meldt belangenvereniging Icesaving.

In oktober 2008 ging de IJslandse bank Landsbanki failliet, het moederbedrijf van internetbank Icesave. Bij die bank spaarden zo’n 120.000 Nederlandse spaarders, ook vanwege de hoge rente die de IJslandse bank in de periode daarvoor bood. De meeste spaarders hadden daar een spaarbedrag van minder dan 100.000 euro ondergebracht en dat betekende dat zij onder het depositogarantstelsel vielen en hun spaargeld van de Nederlandse overheid terugkregen. Ruim 300 spaarders hadden een hoger spaarbedrag bij de bank staan en zij moeten de afhandeling van het faillissement afwachten voor terugbetaling van (een deel) van het spaarbedrag boven de ton.
Uit het faillissement van Landsbanki, de moederbank van Icesave, heeft de curator een bedrag overgemaakt op rekeningen waar de spaarders niet bij kunnen. Het gaat volgens Icesaving om 20 procent van het totale bedrag dat de spaarders verloren. Volgens Icesaving wil de centrale Bank van IJsland, ondanks herhaalde verzoeken van de spaarders, het geld niet vrijgeven voor betaling aan de spaarders zelf.