FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

ING: Consument stelt aankoop huis uit

26 juli 2013

De ING Vraag van Vandaag was deze week: ‘Stelt u de aankoop van een huis uit?’ Twee derde (67%) van de gemiddeld 53.000 respondenten per dag geeft aan dat inderdaad te doen.

Veel consumenten zijn op dit moment voorzichtig met hun geld en stellen grote aankopen uit. Maar liefst acht op de tien respondenten (81%) geeft aan dat ze grote aankopen voor zich uit schuiven. Een afwachtende houding zien we ook op de huidige woningmarkt. Potentiële huizenkopers hebben op dit moment verschillende redenen om af te wachten. De economie draait niet goed en het vertrouwen onder consumenten ligt laag. Sommigen zullen zelfs vrezen voor hun baan. In zo’n situatie van onzekerheid nemen velen niet snel het besluit om een huis te kopen

Ook de ontwikkeling van de prijs maakt (potentiële) kopers afwachtend. Paradoxaal genoeg remmen dalende huizenprijzen de vraag op de huizenmarkt. Pas als de prijsbodem in zicht komt, zullen veel van de huidige ‘afwachters’ willen gaan instappen. Een paar jaar terug was dat anders, toen kochten veel starters op de woningmarkt nog een woning met het idee binnen enkele jaren de kosten koper ‘terug te verdienen’, zodat ze zonder restschuld zouden kunnen doorstromen naar een groter huis. Nu is het kopen van een huis veel meer een lange termijn beslissing geworden.