FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Inkomen partner bij eigen overlijden wordt te hoog ingeschat

5 november 2019

Veel mensen overschatten het bedrag dat de partner bij hun eigen overlijden ontvangt. Zo denken vier op de tien dat het geld dat de partner ontvangt als ze voor de pensioenleeftijd overlijden, zo’n 70 procent van het laatstverdiende salaris bedraagt.
Volgens Wijzer in geldzaken schat slechts een op de acht Nederlanders de uitkering voor de nabestaande realistisch in. Die gaan uit van zo’n 50 procent van het laatstverdiende salaris en dat komt meer overeen met de daadwerkelijke situatie. Een derde van de ondervraagden denkt dat haar of zijn partner niet hoeft te bezuinigen als de ondervraagde overlijdt. Wijzer in geldzaken ziet dat dat in de meeste gevallen onterecht is. In alle gevallen moet worden bezuinigd, stellen onderzoekers van het platform, waarbij samenwonenden die hun nabestaandenpensioen niet goed geregeld hebben het grootste risico op forse inkomensachteruitgang lopen.
Over het nabestaandenpensioen blijken maar weinigen goed geïnformeerd. Maar 29 procent van de respondenten weet of diens huidige werkgever een dergelijk pensioen, dat meteen na overlijden ingaat, aanbiedt.