FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Internetoplichters blijven actief

16 juni 2014

In 2013 hebben meer mensen te maken gehad met internetoplichting dan in 2012. Er waren vorig jaar minder slachtoffers van skimming. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2013 zei 3,3 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder dat ze wel eens opgelicht zijn bij het kopen of verkopen via internet, dat zijn 450.000 mensen. Het gaat daarbij vooral om koopfraude, bestelde en betaalde spullen die niet geleverd zijn. De stijging kan volgens het CBS samenhangen met de toename van het kopen via internet. Verkoopfraude, waarbij geleverde goederen of diensten niet betaald worden, komt veel minder voor en bleef vrijwel gelijk. In 2013 gaf 1,3 procent aan slachtoffer te zijn geweest van identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen of via het internet, iets minder dan de 1,5 procent in 2012. De daling komt vrijwel geheel door de afname van skimming, het kopi├źren van een bankpas of creditcard bij een betaal- of pinautomaat.
Van een op de vijf gevallen van koop- of verkoopfraude via internet is in 2013 aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude was dat aandeel met 13 procent nog lager. Van identiteitsfraude wordt wel vrijwel altijd melding gedaan bij de bank, en in mindere mate bij de politie, voor verdere afhandeling. Gedupeerden van (ver)koopfraude maakten in minder dan de helft van de gevallen melding van het delict.