FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Jaar respijt voor pensioenfondsen

8 juli 2013

Pensioenfondsen die aan het eind van dit jaar niet over een minimale dekkingsgraad van 104 procent beschikken, nog eenmaal hun pensioen verlagen. Dat geldt niet voor fondsen die in 2014 opnieuw in financi├źle problemen raken.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil die pensioenfondsen een jaar respijt geven. Het uitstel van eventuele kortingen maakt deel uit van het pakket nieuwe pensioenregels dat wel in de ministerraad is besproken, maar waarover nog geen besluit is genomen.

De dekkingsgraad, die aangeeft of een pensioenfonds op zeer lange termijn de pensioenen nog kan betalen, was bij veel pensioenfondsen te laag. Daarom moesten veel fondsen dit jaar korten op hun pensioenuitkeringen. In het nieuwe pensioensysteem kunnen zij er straks voor kiezen meer risico te lopen in hun beleggingen. Wel moeten ze dan verplicht hun pensioenuitkeringen minimaal aanpassen aan de inflatie. Als dat niet lukt, moeten ze de pensioenaanspraken verlagen. Pensioenfondsen kunnen desgewenst ook vasthouden aan het huidige pensioencontract. Ze lopen dan minder risico, maar hebben ook minder mogelijkheden om te profiteren van beleggingen.