FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Jonge automobilisten de dupe van nieuwe regels?

31 juli 2014

Vanaf 2016 gelden er nieuwe regels waarbij alle verzekeraars schades op dezelfde manier verrekenen. De nieuwe regels over schadevrije jaren zijn volgens Geld.nl ongunstig voor beginnend bestuurder. Het Verbond van Verzekeraars vindt dat niet.

Nu hanteert elke autoverzekeraar zijn eigen schadevrije-jarentabel en bepaalt zelf hoeveel schadevrije jaren een klant terugvalt bij een schade waarvoor hij zelf aansprakelijk is. Hierdoor is het voor bestuurders vaak niet duidelijk hoeveel schadevrije jaren ze hebben als ze overstappen naar een andere verzekeraar. Vanaf 2016 gelden er daarom nieuwe regels, alle verzekeraars moeten schades op dezelfde manier verrekenen. Bij een schuldschade wordt altijd vijf schadevrije jaren ingeleverd, ongeacht de omvang van de schade.

Volgens Geld.nl zijn jonge automobilisten met weinig of geen schadevrije jaren met dit plan relatief hard de dupe. “Niet zozeer doordat ze meer premie betalen na een schade, want dat is nu ook al het geval. Maar doordat je direct met een fors aantal negatieve schadevrije jaren te maken krijgt, is overstappen haast onmogelijk.” Volgens het Verbond verandert er echter niets ten opzichte van de huidige situatie. “Het is ook niet zo dat jongeren dan nergens meer terecht kunnen. Bovendien: verzekeraars mogen nog steeds bonus-/commerciële jaren toekennen. Je kunt als jongere dus gaan shoppen.”