FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Jonge huishoudens hebben te veel grote uitgaven

8 maart 2016

Grote uitgaven zouden beter verdeeld moeten worden over de levensloop. Dat is de mening van het Centraal Planbureau (CPB). Vooral jonge huishoudens zouden daar profijt van hebben.

Dertigers en veertigers zijn relatief veel geld kwijt aan hypotheeklasten en pensioenopbouw. Daarnaast hebben zij extra kosten doordat ze thuiswonende kinderen hebben. Laura van Geest directeur van het Centraal Planbureau (CPB) komt met een aantal maatregelen om deze situatie te verbeteren.

Grote uitgaven in een mensenleven vallen nu soms ongelukkig samen. Jonge mensen moeten bijvoorbeeld hun volledige hypotheek aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Als zij in het begin maar de helft van hun hypotheek hoeven af te lossen in ruil voor minder hypotheekrenteaftrek, zouden ze volgens het CPB meer bestedingsruimte krijgen. Ook op het gebied van pensioenen kan winst behaald worden als iemand later in zijn leven meer pensioen kan opbouwen. Op jongere leeftijd hoeft dan minder premie betaald hoeven te worden.