FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Kamermeerderheid voor hogere leidingwaterbelasting

12 november 2013

Een Kamermeerderheid steunt een verhoging van de leidingwaterbelasting. Huishoudens gaan rond de 30 euro belasting betalen op waterverbruik, voor de allergrootste industri├źle verbruikers kan de rekening oplopen tot 1,2 miljoen euro.

In het oorspronkelijke plan van staatssecretaris Weekers zouden grootverbruikers zoals bijvoorbeeld Tata Steel miljoenen euro’s waterbelasting gaan betalen. Dat ging de Tweede Kamer te ver, maar Weekers’ tweede voorstel, met een plafond bij een verbruik van 100.000 kuub water, kreeg evenmin de goedkeuring van de Kamer. Hij stelde vervolgens drie varianten voor waarbij de opbrengst voor de begroting (205 miljoen euro) gehaald wordt en grootverbruikers toch enigszins worden ontzien, zonder dat de klappen nu ineens vallen bij het midden- en kleinbedrijf.

De prikkel om zuiniger met water om te gaan, voor gewone huishoudens maar ook voor grote bedrijven, blijft overeind. Tegelijk worden mkb-ondernemingen en agrarische bedrijven enigszins ontzien met een belasting van ruim 1200 euro.