FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Kinderen nemen ouders zelden in huis

1 juli 2014

Het aantal 40-plussers van wie een of beide ouders nog leven, is in tien jaar tijd enorm toegenomen. Toch blijft het aantal kinderen dat ouders in huis neemt ongeveer gelijk. Dat betekent procentueel dat minder kinderen bereid zijn samen te wonen met ouders, aldus het CBS.

Van alle volwassen kinderen tussen 30 en 40 jaar oud waarvan beide ouders nog leven, deelt 1,3 procent een woning met hen. Kijk je naar alle leeftijdsgroepen van volwassen kinderen dan blijkt dat het aandeel zogeheten woningdelers met ouders boven de 65 in de afgelopen tien jaar is afgenomen.
Ruim de helft van de huishoudens waarin kinderen samenwonen met ouders op leeftijd doet dit in ieder geval al sinds 1995 toen de Gemeentelijke Basisadministratie werd ingevoerd. In het onderzoek van het CBS is ook gevraagd naar de mening over in hoeverre ouders en kinderen elkaar zouden moeten helpen. Het blijkt dat de helft van de Nederlanders vindt dat volwassen kinderen verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun ouders. Daarentegen vindt slechts een op de tien dat kinderen hun ouders in huis zouden moeten nemen.