FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Kleine leaseauto fors duurder

5 augustus 2016

De leaseprijs van kleinere typen personenauto’s is in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gestegen. De leaseprijs van de grotere typen is juist gedaald. Onderaan de streep is het gemiddelde leasetarief in 2016 nagenoeg gelijk aan het tarief van 2011.

Dit meldt CBS. In de afgelopen jaren is het leasen van een auto in het A-segment, waar bijvoorbeeld de Volkswagen Up, Fiat 500 en Peugeot 107 in vallen, duurder geworden. De operationele leaseprijs (exclusief brandstofvoorschot) voor de zakelijke markt nam in dit segment met 18,6 procent toe in de afgelopen vijf jaar. Ook in het B-segment, waaronder bijvoorbeeld de Ford Fiesta en Toyota Yaris vallen, steeg de prijs relatief sterk met 7,1 procent in vijf jaar tijd.

Andere segmenten vertoonden juist een dalende trend: de leaseprijs van kleine en middelgrote auto’s in de segmenten C en D, samen goed voor meer dan de helft van de leasemarkt, daalden met respectievelijk 3,7 en 0,1 procent. De leaseprijs van auto’s in Segment E, de hogere middenklasse met auto’s als Audi A6 en BMW 5-serie, daalde met 6,1 procent.

De leaseprijs van benzinemodellen steeg gemiddeld met 2,8 procent, terwijl de dieselmodellen gemiddeld 2,7 procent goedkoper werden. De leaseprijs van de alternatieve brandstoftypen, zoals de elektrische en hybride auto’s, was een fractie hoger dan vijf jaar geleden.