FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Laatste vutters met pensioen

1 april 2016

De laatste Nederlanders die dankzij de VUT-regeling eerder kon stoppen met werken, zijn met pensioen. Veel werknemers die aan de regeling meebetaalden kunnen zelf niet profiteren van de regeling.

De VUT (vervroegde uittreding) werd in de jaren zeventig bedacht als middel om ouderen plaats te laten maken voor jonge werkzoekenden. Gepensioneerden die voor 1950 zijn geboren, konden kort nadat ze 62 werden stoppen met werken. De zogeheten ’vutters’ ontvangen AOW en een ‘normaal’ pensioen. De groep iets jongere ambtenaren daaronder, van 55- tot bijna 65 jaar, hebben tientallen jaren premie betaald voor de VUT, maar mogen zelf geen gebruik maken van de regeling.

De vervroegde uittreding van werknemers heeft de pensioenfondsen veel geld gekost. Zo was ambtenarenpensioenfonds ABP 15,4 miljard euro kwijt aan de regeling in de afgelopen tien jaar, blijkt uit berekeningen die de Volkskrant heeft opgevraagd. “Zeker gezien de enorme geldzorgen waar Nederlandse pensioenfondsen nu mee kampen, ogen de VUT-regelingen met de blik van tegenwoordig erg kostbaar”, aldus de krant.