FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Maatwerk nodig voor hypotheek bij echtscheiding

25 oktober 2013

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat hypotheekverstrekkers bij een relatiebreuk niet strak aan de gebruikelijke hypotheektoets hoeven vast te houden. Ook Vereniging Eigen Huis pleit voor soepel maatwerk bij echtscheiding.

Veel paren die gaan scheiden, worden hard geconfronteerd met verscherpingen van de hypotheekregels. Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Volledige (annuïtaire of lineaire) aflossing in dertig jaar is nu verplicht. Ook worden de inkomensnormen van hypotheekverstrekkers de laatste jaren elk jaar strenger.

Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, moet hij de andere partner uitkopen. Als de hypotheek op beide namen staat moet de blijvende partner het hypotheekdeel van de ander overnemen. Omdat hij een nieuwe hypotheek sluit gebeurt dat op basis van de nieuwe, strengere regels. Dat betekent dat de blijvende partner meteen moet beginnen met aflossen, waardoor de maandelijkse lasten vaak met honderden euro’s toenemen. Ook komt het voor dat de bank regelmatig de hypotheek niet op één naam wil voortzetten, omdat het inkomen van de blijvende partner niet meer voldoet aan de nieuwe normen.

De AFM stelt nu dat de wet zo’n strenge aanpak niet vereist. Het gaat om maatwerk, zegt de toezichthouder. Soms zijn de strenge normen wel verantwoord, soms niet.