FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Makelaars waarschuwen voor ontoegankelijke koopwoningmarkt

6 oktober 2016

Het aanbod van woningen die te koop staan, neemt steeds sneller af. Momenteel staan bij NVM-makelaars ruim 101.000 woningen te koop. Dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder.

De NVM vreest dat de woningmarkt minder toegankelijk wordt voor consumenten die een huis willen kopen. In het afgelopen kwartaal kon een woningzoeker uit gemiddeld zeven koopwoningen kiezen. Een jaar eerder waren dat er elf. Ter vergelijking; in het derde kwartaal van 2013 konden zij nog kiezen uit gemiddeld 28 huizen.
Huizen worden inmiddels sneller verkocht en het aanbod wordt kleiner. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde verkoopprijs stijgt. Dit speelt vooral in oververhitte regio’s waar het aanbod klein is en de vraag groot. Daarmee worden volgens de NVM de keerzijdes van een aantrekkende woningmarkt meer zichtbaar. Verkopers komen relatief makkelijk van hun woning af, terwijl het voor met name starters moeilijker wordt om een woning te kunnen kopen.
NVM ziet een duidelijke tweedeling op de woningmarkt. “De ontwikkelingen in regio’s met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden zijn zorgelijk”, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.