FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Mantelzorgcompliment in huidige vorm afgeschaft

23 juli 2013

Het zogeheten mantelzorgcompliment in zijn huidige vorm verdwijnt. Het kabinet wil de vergoeding voor mantelzorgers vanaf 2015 door gemeenten laten verstrekken. Maar volgens de belangenvereniging Mezzo ontbreekt een financi├źle compensatie voor mantelzorgers in de nieuwe plannen.

De organisatie wil dat het vergoeden van mantelzorg een taak van het Rijk blijft. De vergoeding voor vrijwillige hulp aan mensen met gezondheidsproblemen bedraagt 200 euro per jaar. Ze is bedoeld als blijk van waardering voor het werk van mantelzorgers en als tegemoetkoming in hun kosten. Volgens Mezzo zijn mantelzorgers jaarlijks gemiddeld 1100 euro aan reis-, telefoon- en andere kosten kwijt.

Doordat de huidige grondslag voor het mantelzorgcompliment per 1 januari 2015 ophoudt te bestaan, vervalt ook de hoge vrijstelling van erfbelasting voor kinderen die mantelzorg verlenen aan hun ouders. Op grond van de regeling in de erfbelasting konden sommige ouders en kinderen als elkaars partner worden aangemerkt. Daardoor kwamen ze in aanmerking voor de hoge partnervrijstelling van ruim 600.000 euro. Die regeling verdwijnt nu.