FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Meer betaalachterstanden bij leningen

17 juli 2013

Steeds meer consumenten kampen met een betalingsachterstand op een lening. Dat meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR) op basis van zijn kredietbarometer.

De economische crisis is volgens het BKR de belangrijkste reden voor de toename. Door oplopende werkloosheid en dalende inkomsten kunnen mensen moeilijker aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Het totale aantal consumenten dat zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, is in de afgelopen 12 maanden met 45.000 gestegen naar 720.000.

Het BKR registreert aflopende en doorlopende kredieten vanaf 500 euro. Daarnaast worden niet nagekomen betalingen van online aankopen vanaf 125 euro geregistreerd. En als iemand vier aaneengesloten maanden van achterstand op hypotheekbetaling heeft, wordt ook dat bij het BKR gemeld. Achterstanden op de betaling van huur, energierekeningen, belasting en telefoonrekeningen legt het BKR echter niet vast. Het BKR wil graag een meer integrale registratie van schuldproblemen op te zetten, maar stuit daarbij steeds op privacybezwaren.