FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Meer schulden door inhouden toeslagen

23 mei 2014

De afgelopen jaren hebben veel huishoudens meer huur- en zorgtoeslag gekregen dan waar ze recht op hadden. Dat komt voornamelijk door de complexe regels. Uiteraard moeten die huishoudens het te veel ontvangen geld terugbetalen. De manier waarop dat gebeurt, brengt die huishoudens in problemen. Dat stelt de schuldhulpkoepel NVVK.

De overheid maakt de financi├źle problemen van veel huishoudens erger door bij het terugvorderen van te veel uitgekeerde toeslagen geen rekening te houden met de inkomensnorm voor de eerste levensbehoeften Het Rijk haalt het geld terug door de toeslagen waar mensen wel recht op hebben niet uit te betalen. Dat scheelt de huishoudens tot 350 euro per maand.

Huishoudens kunnen hierdoor hun andere schulden niet betalen en krijgen bovendien moeite met het betalen van de huur. De NVVK vindt daarom dat het Rijk zich moet gaan houden aan de beslagvrije voet, die voor andere schuldeisers verplicht is. Deze norm zorgt ervoor dat mensen die schulden aflossen genoeg geld over houden om aan hun eerste levensbehoeften te voldoen.