FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Meer zorgen over werkloosheid en pensioen

19 juli 2013

Consumenten zien werkloosheid op dit moment als het grootste economische probleem. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week.

Bijna driekwart (73%) van de ondervraagden bestempelt de werkloosheid als zijn/haar grootste zorg. De zorgen onder consumenten over de werkloosheid zijn dit jaar flink opgelopen. In de zes jaar dat het ING Economisch Bureau dit meet, was de werkloosheid nooit eerder zo duidelijk het grootste zorgenkind. De werkloosheid bedraagt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) inmiddels 8,5% van de beroepsbevolking (675.000 mensen).

Ook over hun pensioen zitten de Nederlandse consumenten in. Bijna de helft (44%) van de ondervraagden maakt zich meer zorgen over zijn pensioen dan een jaar geleden. Nederland heeft, zeker in vergelijking met andere landen, een goed pensioensysteem. Juist dit goed geregelde pensioen kan een reden zijn dat het vertrouwen onder Nederlandse consumenten zo fors is gedaald. Door de aanhoudende crisis heeft ook onze pensioenzekerheid een flinke deuk opgelopen.