FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Minder mensen wisselden van zorgverzekeraar

17 april 2014

Begin dit jaar is 6,5 procent van de Nederlanders overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. Vorig jaar was dat nog 7,2 procent.

Dat betekent dat 1,1 miljoen Nederlanders van zorgverzekeraar wisselden. Zo blijkt uit cijfers die Vektis heeft gepubliceerd. Sinds 2006 is iets minder dan driekwart van de verzekerden nooit overgestapt. Dat betreft vooral mensen die ouder zijn of relatief hoge zorgkosten hebben. Ook wonen deze Nederlanders vaak in dunbevolkte gebieden.

Ruim 300.000 verzekerden zijn drie keer of vaker van verzekeraar veranderd. Zij zijn relatief jong, vaker vrouw en wonen meer in stedelijke gebieden. Het aantal mensen dat kiest voor een vrijwillig eigen risico, neemt al jaren toe. Dit jaar heeft 11 procent een vrijwillig eigen risico, waarvan tweederde kiest voor het maximale eigen risico.

Minder mensen sluiten een aanvullende verzekering af. Het aantal Nederlanders met alleen een basisverzekering is gestegen van 14,3 procent naar 15,5 procent. Zorgverzekeraars verlaagden de premie voor 2014 met gemiddeld 9,7 procent. Het verschil tussen de hoogste en laagste premie voor de basisverzekering met alleen het wettelijk eigen risico bedraagt 30 procent.