FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Minder particuliere huurwoningen aangeboden

23 april 2014

Het aantal particuliere woningen dat door makelaars te huur werd aangeboden in het eerste kwartaal van 2014 nam in de vrije sector met bijna 24% af ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Pararius, een online huurhuizenzoeker.

Ook uit de kwartaalgegevens van Onverkocht huis te huur blijkt dat het aantal huurtransacties in het eerste kwartaal afnam met 9%. De sterke afname van het huuraanbod hangt volgens Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius, samen met een aantrekkende verkoopmarkt. Daardoor kiezen veel minder particuliere eigenaren ervoor om hun tweede woning te verhuren. De vraag naar huurwoningen in de vrije sector is echter van een hoger niveau dan tijdens de crisisjaren 2010 tot en met 2012. De vraag naar huurwoningen in het middel dure segment tussen de €700 en €1000 huur per maand is verreweg het grootst, merkt Pararius aan de inschrijvingen.

Omdat de vraag nog altijd groter is dan het aanbod steeg de gemiddelde huurprijs in Nederland met 0,7% en kunnen ze blijven stijgen. Toch ziet De Groot een verschuiving: „Met name de mensen die tijdens de crisis geen woning kochten en hun toevlucht zochten in een huurwoning in het hoge segment, nemen nu alsnog hun kans waar en verschuiven weer naar een koopwoning.”