FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nederlander heeft moeite met belastingaangifte

4 oktober 2013

De Nederlandse belastingaangifte heeft een duidelijke voorsprong op het gebied van automatisering, maar desondanks ervaart de Nederlander de belastingaangifte als zeer complex.

De meeste deelnemende landen kennen de elektronische aangifte waarbij een deel door de Belastingdienst vooraf wordt ingevuld. Het betreft dan meestal de persoonlijke gegevens van belastingplichtigen, salarisgegevens en het saldo van de lokale bankrekeningen. De Nederlandse fiscus is hier erg vooruitstrevend, zij vullen veruit de meeste gegevens vooraf in in vergelijking met andere landen. Desondanks ziet de Nederlander erg op tegen het doen van aangifte. Het wordt als zeer lastig ervaren, terwijl in bijna 60% van de landen de aangifte eerder als ‘neutraal’ of ‘niet zo lastig’ wordt ervaren. In Nederland en Oostenrijk wordt het indienen van de aangifte het lastigst bevonden.

De Nederlander is tussen de twee en vijf uur bezig met het invullen en indienen van de aangifte. In sommige landen zijn belastingplichtigen jaarlijks nog meer tijd kwijt aan het doen van de aangifte. Zo is men in Oostenrijk, Rusland en Zuid-Korea doorgaans meer dan vijf uur bezig. De tijd die het kost om de aangifte in te vullen blijkt rechtstreeks verband te houden met de perceptie van de belastingplichtige om de aangifte in te vullen.