FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nederlander is gelukkiger dan 10 jaar eerder

11 december 2013

De Nederlander geeft het leven momenteel een 7,8 en dat is een hoger rapportcijfer dan 10 jaar geleden. Wel is meer dan de helft van de Nederlanders ontevreden over de economie. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
In De sociale staat van Nederland 2013, een tweejaarlijks rapport van het SCP waarin de kwaliteit van het leven in Nederland is omschreven, zegt 85 procent van de Nederlanders gelukkig tot zeer gelukkig te zijn. Over de economie is men somberder. Halverwege dit jaar was nog maar 47 procent van de bevolking tevreden met de economie. Dat was 5 jaar geleden nog 81 procent van de Nederlanders. SCP vat het als volgt samen: ┬ĹDe stemming in het land: niet in de put, wel bezorgd’.
In vergelijking met andere Europese landen is de kwaliteit van het leven in Nederland hoog. Maar volgens het SCP is het duidelijk dat de huidige kwaliteit voor de komende generaties niet vanzelfsprekend is. Tussen 2010 en 2012 trad een verslechtering van de kwaliteit op, voor de eerste keer in 30 jaar. Toch meent 82 procent van de mensen dat het eigen huishouden welvaart vertoont en is ruim 70 procent tevreden met zijn inkomen.