FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nederlander positiever over arbeidsmarkt

17 april 2014

De werkloosheid in Nederland is in maart gedaald met 7 duizend. Deze daling werd veroorzaakt doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt, niet doordat meer mensen betaald werk kregen. Het aantal mensen met betaald werk nam in maart opnieuw af.

Desondanks verbetert de stemming over de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder gemiddeld 59.600 respondenten per dag. Nog steeds heeft 44%van de respondenten de situatie op de arbeidsmarkt voor werknemers de afgelopen drie maanden zien verslechteren, daar staan inmiddels 15% optimisten tegenover. Voor wat minder pessimisme is wel reden. De economische vooruitzichten zijn positief. Ook loopt het aantal faillissementen verder terug. De daling van het aantal faillissementen is een gunstig signaal voor toekomstige verbetering op de arbeidsmarkt.

Ook lijkt het aantal vacatures aan te trekken. Sinds begin 2011, toen het economisch even wat beter ging, waren ondernemers niet zo goed gestemd over de ontwikkeling van het aantal vacatures. Toch spreekt slechts één op de vijf (23%) respondenten op de Vraag van Vandaag spreekt zich (licht) positief uit over de kans op het snel vinden van een nieuwe baan.