FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nederlanders willen niet werken tot 67ste

10 januari 2014

Ruim veertig procent van de Nederlanders is bang dat de pensioenleeftijd van 67 jaar voor hen te hoog is. Dat blijkt uit het jaarlijkse Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’

Een kwart van de ondervraagden verwacht wel door te kunnen werken tot 67 jaar of ouder. Werknemers denken gemiddeld te kunnen doorwerken tot 65,5 jaar. Ingrid de Graaf, algemeen directeur commerciële divisie: “De resultaten laten zien dat slechts 17 procent van de werknemers wil doorwerken tot 67 jaar of ouder. De acceptatie om later met pensioen te gaan is nog beperkt, terwijl de pensioenrichtleeftijd vanaf 1 januari naar 67 jaar is gegaan en naar verwachting zal blijven stijgen omdat we allemaal ouder worden.”

Werknemers met weinig financieel inzicht in hun pensioensituatie vrezen lang, tot 68, te moeten doorwerken. Zij geven echter aan dat zij maar tot 65,2 kunnen doorwerken, waardoor een gat van bijna drie jaar ontstaat. “Als Nederlanders zich tijdig verdiepen in hun pensioen, kunnen ze als dat nodig is nog iets veranderen aan hun persoonlijke financiële situatie. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werknemers nog nooit een pensioenberekening heeft laten maken. Ook blijkt dat de werknemers die dat wel hebben gedaan een minder grote kloof hebben tussen hun gewenste en gevreesde pensioenleeftijd. We roepen mensen op zich te verdiepen in hun pensioensituatie. Alleen als duidelijk is waar je staat, wat je later wil doen, hoeveel je daarvoor nodig hebt en hoe je pensioen er straks uit ziet, weet je of dat voldoende is en kun je ook nog bijsturen.”