FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nederlandse economie beter dan jaar geleden

20 januari 2014

Eind 2013 verkeerde de Nederlandse economie in een fase van herstel. Dit blijkt uit de Conjunctuurklok van het CBS, die een beeld geeft van de stand van de conjunctuur aan de hand van 15 indicatoren.

In eerste helft van 2013 werd de economische neergang alleen maar erger met een dieptepunt in april en mei. Daarna is het conjunctuurbeeld gestaag verbeterd.
In de loop van 2013 verbeterden het oordeel van industri├źle ondernemers over de ontvangen orders, het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen aanzienlijk. Ook is de kapitaalmarktrente (de rente op de jongste tienjarige staatslening) opgelopen. Ten slotte waren de consumptie door huishoudens, het oordeel van consumenten over of het een gunstige tijd is voor grote aankopen, de werkloosheid en de productie van de industrie minder negatief dan eind 2012.

Met de twee andere arbeidsmarktindicatoren werkgelegenheid, vacatures en uitzenduren daarentegen gaat het slechter, net als met de uitvoer, de consumptie door huishoudens en het bruto binnenlands product. De groei van de meeste indicatoren nam in de tweede helft van 2013 weliswaar toe, maar ligt nog wel onder hun langetermijntrend.