FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nederlandse economie nog wankel in 2014

13 november 2013

De Nederlandse economie zal ook in 2014 niet aantrekken. De werkloosheid stijgt verder en de binnenlandse problemen zullen niet worden opgelost ondanks een aantrekkende wereldeconomie.

Die voorspellingen doen economen van de Rabobank in hun rapport Visie op 2014. Vanwege deze verwachtingen is het volgens de economen “nu zeer onverstandig” om extra te bezuinigen. Dat is directe kritiek op het kabinetsbeleid, dat zes miljard aan extra bezuinigingen voor volgend jaar gaat doorvoeren.

“De schuldopbouw van voor 2008 legt nu een hypotheek op ons herstelvermogen”, zegt Rabobank-onderzoeker Hans Stegeman. “Maar als de beleidsmakers nu de juiste keuzes maken, dan kan dat het balansherstel bespoedigen en tot minder economische schade leiden.” Volgens Stegeman richt de politiek haar pijlen nu op de verkeerde problemen. Die liggen volgens hem bij de schulden van huishoudens die steeds meer geld kwijt zijn aan vaste lasten. Dat kan op de lange termijn leiden tot permanente schade aan de economie. Stegeman: “De kans dat dit gebeurt, wordt elk jaar groter. En ook in dat geval zal er wel een nieuw evenwicht ontstaan, maar dan behoort Nederland op termijn niet meer tot de rijkste landen van de eurozone. Dat moeten we niet laten gebeuren.”