FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nederlandse woningen steeds energiezuiniger

5 december 2013

De Nederlandse woningen worden steeds energiezuiniger. De afgelopen zes jaar nam het aantal woningen met een groen energielabel (A, B en C) met 600.000 toe tot een totaal van 3,1 miljoen woningen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het aantal woningen met een slecht label (E,F, en G) daalde met 700.000 tot een totaal van 2,5 miljoen. In twee op de drie huizen staat inmiddels een zuinige HR-ketel en het gebruik van warmtepompen is sinds 2006 verdrievoudigd. Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalt al jaren en het stijgende elektriciteitsverbruik is inmiddels gestabiliseerd.
Veel onzuinige woningen zijn de afgelopen jaren vervangen door nieuwe woningen met energielabel A. Met name woningcorporaties hebben een inhaalslag gemaakt door slechte huurwoningen te slopen en energiebesparende maatregelen te treffen bij bestaande woningen. De meeste woningen maken voor verwarming inmiddels gebruik van zuinige HR-ketels, en in toenemende mate van warmtepompen (bijna 1 procent). In Nederland worden nog maar 200.000 woningen verwarmd met gas- of oliekachels, met name particuliere huurwoningen. Ook zijn boilers en geisers langzaam aan het verdwijnen, ten gunste van combiketels en warmtepompboilers.
Het overgrote deel van de Nederlandse woningen beschikt inmiddels over dubbelglas en dakisolatie en meer dan de helft heeft gevel- en vloerisolatie. In de particuliere huursector valt nog wel winst te behalen met energiebesparende maatregelen. Mede door de toename van besparende maatregelen is het gasverbruik per huishouden gedaald naar 1600 kubieke meter per jaar. Ook het elektriciteitsverbruik is na jaren van stijging gestabiliseerd op 3200 kWh. Door stijgende gasprijzen is de energierekening echter bijna verdubbeld.