FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Negen zorgverzekeraars bepalen de markt in Nederland

7 juni 2016

Er zijn momenteel negen verzekeraars actief op de zorgverzekeringsmarkt. De vier grootste (Achmea, CZ, VGZ en Menzis) hebben ruim 88 procent van de verzekerden als klant. Dat percentage is iets afgenomen in de laatste jaren.

De overige vijf concerns winnen langzaam aan marktaandeel, maar lopen nog ver achter op de grote vier. De concerns die eind vorig jaar de meeste nieuwe klanten hebben verwelkomd zijn Menzis en DSW met respectievelijk een marktaandeelstijging van 0,7 en 0,4 procent. Marktleider Achmea leverde dit jaar 0,8 procent in en heeft nu 30,4 procent van alle verzekerden in Nederland.

In totaal voeren de negen verzekeringsconcerns ruim 50 zorgverzekeringsmerken. Dat aantal zal komend jaar teruglopen. In 2017 verdwijnt dan onder meer IAK, Turien & Co en Caresco als VGZ onderdeel (volmacht). Via laatstgenoemde lopen de bekende labels Promovendum, National Academic en Besured. Zij moeten op zoek gaan naar een nieuwe risicodrager, anders houden deze verzekeraars op te bestaan. Het is al lang geleden dat er een nieuw concern is toegetreden tot de zorgverzekeringenmarkt. Enkele jaren probeerde Anno12 het, maar die kreeg te weinig verzekerden achter zich.