FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nibud slaat alarm over bijstandsgezinnen

17 maart 2014

Budgetinstituut Nibud maakt zich zorgen over gezinnen die rond moeten komen van de bijstand. Een gezin met twee kinderen heeft iedere maand 50 euro te weinig om alle noodzakelijke uitgaven te betalen.

Het Nibud gaat bij deze berekeningen uit van minimale kosten voor wonen, voeding en verzorging. Het is voor eerst dat het instituut ziet dat deze gezinnen maandelijks geld tekort komen. Vorig jaar waarschuwde het Nibud al dat de gezinnen geen geld hadden voor sociale participatie. Gemeenten kunnen de gezinnen financieel ondersteunen met een tegemoetkoming voor de sport- of muziekles voor de kinderen, maar daarmee wordt het grote tekort niet helemaal opgelost. Deze gezinnen zijn verder afhankelijk van initiatieven als het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds en de Stichting Leergeld.
Het Nibud maakt ieder jaar voorbeeldbegrotingen om een goed beeld te kunnen schetsen van de bestedingsmogelijkheden bij een bepaald inkomen en geeft die uit in het Nibud Budgethandboek 2014.
Het Nibud ziet dat alleenstaanden, alleenstaande ouders of stellen in de bijstand het minimale pakket kunnen betalen. Voor gezinnen met twee volwassenen met twee of meer kinderen is dat niet mogelijk. Om rond te kunnen komen staan ze dagelijks voor moeilijke keuzes tussen bijvoorbeeld een warme maaltijd of toch eindelijk nieuwe schoenen voor de jongste.