FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nibud ziet dat kwart van de huurders financieel klem zit

13 september 2019

Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen.
Tot deze conclusie komt het Nibud na onderzoek over woonlasten. Het budgetinstituut maakt zich grote zorgen over deze huurders, voor wie het vrijwel onmogelijk is om inkomsten en uitgaven in balans te houden. Uit de cijfers komt naar voren dat meer huurders het financieel moeilijk hebben: 50 procent heeft moeite met rondkomen, 40 procent ervaart financi├źle schaarste en 30 procent heeft betalingsachterstanden. Huiseigenaren in Nederland hebben het financieel gezien makkelijker, slechts 8 procent van de hypotheekbezitters heeft te hoge woonlasten ten opzichte van de normbedragen.
Mensen met te hoge woonlasten bevinden zich met name in een sociale huurwoning, waarbij de huur niet hoger dan 710 euro mag zijn. Het zijn veelal alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar. Het Nibud constateert ook dat deze groep niet kan kopen, en dat ze ook niet naar een goedkopere woning kunnen verhuizen, omdat die er nauwelijks zijn.