FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Nu huis kopen zeer gunstig

4 oktober 2013

Niet eerder was het de afgelopen tien jaar gunstiger om een huis te kopen dan nu. Dat beweert Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan het Universiteit van Amsterdam en verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate.

De hypotheekrente is laag, de aankoopprijzen zijn met 30 procent gedaald en de overdrachtsbelasting is met tweederde verlaagd. Dat is vooral gunstig voor starters die immers niet vastzitten aan een woning die nog verkocht moet worden. Door de daling van de huizenprijzen zijn de maandlasten van koopwoningen inmiddels de huurprijs van gelijksoortige woningen, heel dicht genaderd.

“Uit het onderzoek dat we dit voorjaar hebben gedaan, blijkt dat het omslagpunt dat huren duurder wordt dan kopen, snel dichterbij komt en dat in sommige regio’s dat punt al bereikt is”, aldus Conijn. Dat komt niet alleen omdat de koopwoningen sterk in prijs gedaald zijn, maar ook omdat huren snel duurder wordt. Afgelopen zomer gingen de huren al met minimaal 4 procent omhoog. Het ziet er naar uit dat daar de komende drie jaar nog tien procent bijkomt.