FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

NVM: beste kwartaal woningmarkt sinds 2008

9 januari 2014

De Nederlandse woningmarkt heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar zijn beste kwartaal beleefd sinds het uitbreken van de crisis medio 2008. Er werden opnieuw meer woningen verkocht en de huizenprijzen stegen gemiddeld 1,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag aan de hand van de eigen verkoopcijfers. De gemiddelde prijs waarvoor een huis van de hand wordt gedaan, is nu 207.000 euro. Dat is nog wel 1,1 procent lager dan vorig jaar, maar een kwartaal eerder was nog sprake van een prijsdaling op jaarbasis van 3,2 procent. In de afgelopen 5 jaar werden huizen bijna 17 procent goedkoper.

De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten tussen oktober en december 27.018 woningen. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. Vooral bij tussenwoningen en appartementen is een grote plus te zien. Op de totale markt werden naar schatting 36.300 huizen aan de man gebracht. In heel het jaar verkochten NVM-makelaars 87.404 woningen. Dat is ruim 2 procent meer dan in 2012, maar nog altijd aanzienlijk minder dan in de jaren voor de crisis. Woningen staan ook steeds korter te koop, blijkt uit de cijfers van de NVM. De gemiddelde verkooptijd bedraagt nu 154 dagen, ruim 7 procent korter dan een jaar geleden. Het aanbod van huizen die te koop staan is in 2013 met bijna 8 procent gedaald.

De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen zijn volgens de makelaars de voornaamste oorzaken van de opverende markt. ‘De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen bodemden uit’, stelt NVM voorzitter Ger Hukker.