FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

NVM: herstel woningmarkt zet door

10 oktober 2013

Het herstel op de woningmarkt zet in het derde kwartaal van 2013 door. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar voorlopige analyse van de woningmarkt over het derde kwartaal van 2013.

Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen is gestegen naar 22.700. In de totale markt gaat het om naar schatting 30.700 woningen. De verkoopaantallen zijn daarmee 10% hoger dan vorig kwartaal en 20% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel liggen de woningprijzen nog altijd 3,6% lager dan een jaar geleden, maar de snelle daling is eruit. Dit kwartaal is er slechts 0,6% van de prijs afgegaan. De verkoopprijs van de gemiddelde woning in Nederland ligt nu op 205.000 euro.

Aan het herstel liggen meerdere oorzaken ten grondslag. NVM-voorzitter Ger Hukker: “Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Daar komt bovenop dat een deel van de consumenten het gevoel heeft dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben of op korte termijn zullen bereiken. Koopwoningen worden daarnaast steeds aantrekkelijker ten opzichte van huurwoningen, omdat de huurprijzen stijgen. Een deel van de consumenten heeft bovendien de verhuiswens al lange tijd uitgesteld en gaat nu bewegen.”