FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

OESO: Hypotheekrenteaftrek verder versoberen

25 april 2014

Het kabinet moet harder ingrijpen in de hypotheekrenteaftrek. Dat adviseert de OESO, de club van rijke industrielanden, in een rapport over het economisch beleid van Nederland.

Sinds 1 januari 2013 kunnen starters op de huizenmarkt alleen nog rente aftrekken als ze aflossen op hun hypotheek. Mensen die al een hypotheek hadden, worden alleen geconfronteerd met een heel geleidelijke versobering van de aftrek. Tot 2042 is de tijd genomen om de aftrek te beperken van 52% nu naar 38%. Dat gaat de Oeso niet snel en niet ver genoeg.

Zodra de huizenmarkt voldoende aantrekt moet de hypotheekrenteaftrek sneller worden beperkt, vindt de OESO. Uiteindelijk zou het eigen huis hetzelfde moeten worden behandeld als gewoon vermogen. Dat betekent een aftrekbaarheid tegen 30%, het tarief van de vermogensbelasting. Verder zouden mensen met een aflossingsvrije hypotheek gestimuleerd moeten worden om te gaan aflossen. Een snellere versobering van de aftrek zou daarbij helpen. Ook moeten banken hun klanten actief benaderen om hun schulden af te betalen.

Ten slotte suggereert de OESO dat huizenkopers in de toekomst nog maar een hypotheek van 80% mogen nemen. Het overige deel moeten ze met hun eigen spaargeld financieren. Op dit moment mag de hypotheek maximaal 106% bedragen van de waarde van het huis. Vanaf 2018 gaat dit percentage omlaag naar 100%. Dat betekent dat mensen dan zelf opdraaien voor de bijkomende kosten zoals de notariskosten, de overdrachtsbelasting en de bemiddelingskosten.