FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Onwetendheid over pensioen wakkert wantrouwen aan

17 mei 2016

Deelnemers die meer weten over hun pensioen en het Nederlandse pensioenstelsel, hebben een groter vertrouwen in dat stelsel en in hun pensioenfonds dan deelnemers bij wie de kennis ontbreekt.

Omdat maar weinig werknemers voldoende kennis hebben over het pensioenstelsel, is volgens de Pensioenfederatie het gebrek aan vertrouwen groot. Er blijken grote misverstanden te bestaan over het pensioenstelsel. Zo is bijna 80% van de ondervraagden ervan overtuigd de pensioenpremie die zij nu betalen gebruikt wordt voor de pensioenen van de huidige gepensioneerden. In werkelijkheid wordt deze apart gezet en belegd voor de pensioenen van straks.

Verder denkt ruim 40% van de ondervraagden dat het beste resultaat wordt behaald door de premie op een spaarrekening te zetten. Maar als pensioenfondsen dat gedaan hadden, waren de pensioenen nu minder dan half zo hoog. Ook zijn er veel mensen denken dat ze meer aan pensioenpremie inleggen dan ze terugkrijgen aan pensioenuitkeringen. Terwijl in werkelijkheid wat iemand krijgt aan pensioen voor 20% voortkomt uit de premie en voor 80% uit de beleggingsresultaten.