FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Ook handsfree bellen is gevaarlijk

4 augustus 2014

Autorijden en telefoneren is een gevaarlijke combinatie. Autorijden met een telefoon in uw hand is daarom verboden. U riskeert ook een boete van 230 euro. Maar nu blijkt ook het gebruik van een hands free set gevaarlijk. Dat leert onderzoek door Allianz.

Allianz heeft het meest gevaarlijke rijgedrag geanalyseerd. Het onderzoek betwist de gedachte dat handsfree bellen veilig is. Zo blijkt dat bestuurders door het bellen dusdanig worden afgeleid dat het risico op ongevallen met twee tot vijf keer verhoogd wordt.

Ongeveer eenderde van alle ongevallen wordt veroorzaakt doordat de bestuurder is afgeleid. En er zijn vele oorzaken die zorgen voor afleiding: telefoneren, het instellen van de navigatie of het gebruik van audio- of videosystemen. Maar ook een heftig gesprek met een medepassagier of het controleren van de kinderen op de achterbank verhoogt de kans op ongevallen met 15 procent. Door het aanbrengen van make-up met behulp van de achteruitkijkspiegel is de focus op de weg zelfs 40 procent lager. Daarmee is de kans op een ongeval drie keer zo hoog.