FacebookTwitter Bel voor een afspraak 071-2020200

Ook na gedwongen verkoop woning heeft bank zorgplicht

6 september 2013

Na gedwongen verkoop van hun woning zitten mensen in grote onzekerheid over hun woonsituatie. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat de bank die de gedwongen verkoop heeft geïnitieerd, ook de verantwoordelijkheid heeft om die mensen te helpen met vervangende woonruimte.
Door de oplopende werkloosheid, maar ook door arbeidsongeschiktheid en echtscheiding kampen naar schatting van het BKR en CBS inmiddels tienduizenden huishoudens met een betalingsachterstand op hun hypotheek en de dreiging van verkoop of veiling van hun huis. VEH inventariseerde de knelpunten bij betalingsproblemen en gedwongen verkoop van de eigen woning en heeft aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken voorgesteld om de zorgplicht van banken door te laten lopen ná een gedwongen verkoop.
VEH: “De bank is doorgaans de instantie die het traject van een gedwongen verkoop inzet en dat brengt bijzondere verantwoordelijkheden met zich mee. Het moet voor mensen duidelijk zijn wat je van je bank mag verwachten als je in betalingsproblemen komt. Afspraken over de zorgplicht van een bank bij gedwongen verkoop kunnen worden opgenomen in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen.”
Banken zien het niet als hun verantwoordelijkheid om te zoeken naar vervangende woonruimte voor mensen die door een gedwongen verkoop uit hun huis worden gezet. Dat liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten in reactie op de oproep van VEH.